ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επισυναπτόμενα Αρχεία (κάντε κλικ στους μπλε συνδέσμους)
DT_AITIMAVIVLIOPOLON_F1812252204.doc

ΑΙΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
19/02/2014
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Δράμα 18 Φεβρουαρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Επιμελητήριο Δράμας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κύριο Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στις θέσεις και το αίτημα των βιβλιοπωλείων της περιοχή μας σχετικά με την κατάργηση της «Ενιαίας Τιμής Βιβλίου».

 

Η επιστολή επισυνάπτεται παρακάτω:

Δράμα 14 Φεβρουαρίου 2014

Αρ. Πρωτ. 1243

Προς

τον  Υπουργό Ανάπτυξης

κύριο Κωστή Χατζηδάκη

 

κοινοποίηση:

-       Υφυπουργό Ανάπτυξης κύριο Αθανάσιο Σκορδά

-       Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κύριο Στέφανο Κομνηνό

-       ΚΕΕΕ

-       Επιμελητήρια Χώρας

-       Εμπορικό Σύλλογο Δράμας

-       Βιβλιοπωλεία Δράμας

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

σας προωθούμε τις θέσεις και το αίτημα των βιβλιοπωλείων της περιοχή μας σχετικά με το θέμα της κατάργησης της «Ενιαίας Τιμής Βιβλίου» κατόπιν υποδείξεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών και την βούληση της κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ αυτής της υπόδειξης.

Σας επισυνάπτουμε την ανοικτή επιστολή των βιβλιοπωλών υποστηρίζοντας τις θέσεις τους για την διατήρηση της «Ενιαίας Τιμής Βιβλίου» διότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες και οδηγούνται σε αφανισμό.

                                                                                               

Στέφανος Α. Γεωργιάδης

                                                                                                            Πρόεδρος

                                                                                                Επιμελητηρίου Δράμας

 

 

 

 

 

 

Η Επιστολή των βιβλιοπωλών

 

Δράμα 12 Φεβρουαρίου 2014

Ανοικτή Επιστολή για την υπεράσπιση της «Ενιαίας Τιμής Βιβλίου»

Όπως πληροφορούμαστε, σε λίγες μέρες η Κυβέρνηση, στα πλαίσια των υποδείξεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών, πρόκειται να νομοθετήσει υπέρ της κατάργησης της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.

Τα βιβλιοπωλεία της Δράμας δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην καταστρατήγηση των προστατευτικών διατάξεων γύρω από την ενιαία τιμή βιβλίου. Και παραθέτουμε τους λόγους

Πρώτα - πρώτα, τι σημαίνει στην πράξη «Ενιαία τιμή βιβλίου»;

 Όπως καθιερώνεται στον νόμο 2557/97, κάθε τίτλος βιβλίου που εκδίδεται, επανεκδίδεται ή ανατυπώνεται, πωλείται προς το κοινό στην ίδια τιμή από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης για δύο χρόνια από την έκδοση, επανέκδοση ή η ανατύπωση τους. Την ενιαία τιμή την καθορίζει ο εκδότης για κάθε βιβλίο που εκδίδει. Οι βιβλιοπώλες και κάθε τρίτος που πωλεί λιανικώς βιβλία μπορούν να κάνουν εκπτώσεις μόνον έως 10% επί της ενιαίας τιμής.

Γιατί χρειάζεται μια ενιαία τιμή στο βιβλίο και ποιους ωφελεί;

1)  περιορίζει τη δυνατότητα διενέργειας υπερβολικών εκπτώσεων σε βιβλία (πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι οι εκπτώσεις αυτές γίνονται σε «φουσκωμένες» τιμές), στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν μόνον μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης βιβλίων (οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων ή σούπερ μάρκετ, μεγάλοι όμιλοι εκδόσεων εφημερίδων και περιοδικών, πολυκαταστήματα κ.ά.). Η πρακτική αυτή οδηγεί τα παραδοσιακά, μικρότερα βιβλιοπωλεία, που λειτουργούν ως εστίες πολιτισμού ιδίως στην περιφέρεια, σε αδυναμία να ανταγωνιστούν τους μεγάλους λιανοπωλητές και, συχνά στο "κλείσιμο" των επιχειρήσεών τους. Παρατηρούνται έτσι, αναπόφευκτα, φαινόμενα  συγκέντρωσης μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά λιανικής πώλησης βιβλίων και αποκλεισμού από αυτήν των μικρών βιβλιοπωλείων.

2)  προάγει την ποιοτική εκδοτική  πολιτική μέσω του πλουραλισμού τίτλων, καθώς επιτρέπει στους εκδότες  να αναλάβουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο έκδοσης όχι μόνον βιβλίων ευπώλητων (best seller) που θα έχουν μαζικές πωλήσεις, αλλά και βιβλίων τα οποία εκτιμούν ότι έχουν πολιτιστικό, κοινωνικό, επιστημονικό ή άλλο ειδικό ενδιαφέρον.

 3)  το σύστημα ενιαίας τιμής, ως μέτρο αποτροπής φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού,  λειτουργεί προστατευτικά και υπέρ του καταναλωτή-αναγνωστικού κοινού, καθόσον εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στα βιβλία, τα οποία πωλούνται στην ίδια τιμή σε όλη την ελληνική επικράτεια.

4) η εφαρμογή του νόμου περί ενιαίας τιμής βιβλίου έχει ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της αύξησης της τιμής των βιβλίων, όπως διαπιστώνει  το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, μετά από επεξεργασία στοιχείων της Διεύθυνσης Οικονομικών και Βραχυχρόνιων Δεικτών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ).

Συμπερασματικά , η ενιαία τιμή βιβλίου προστατεύει 

τα μικρά βιβλιοπωλεία – κύτταρα πολιτισμού- απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες,

 τον βιβλιοπώλη και τον εκδότη που στην πλειοψηφία τους είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και το κυριότερο ελληνικές,

τον καταναλωτή από τις αυξήσεις τιμών

 και το σημαντικότερο τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας εξασφαλίζοντας  τον πλουραλισμό της εκδοτικής δραστηριότητας.

Πιστεύουμε ότι , οποιαδήποτε παρέμβαση υπέρ της κατάργησης του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου θα δημιουργήσει πρόβλημα κοινωνικό και πολιτιστικό.

Καλούμε, λοιπόν, τους βουλευτές της Δράμας να μην  επιτρέψουν την κατάργηση της προστατευτικής αυτής διάταξης που αφορά το βιβλίο, αλλά και όλους τους φορείς και πολίτες να συστρατευτούν μαζί μας στην προάσπιση του πολιτισμού και της γλώσσας μας, υπερασπιζόμενοι το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό.

Τα βιβλιοπωλεία της Δράμας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ