ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει την ενίσχυση του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (4 ή 12%)
03/03/2016
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Δράμα 3.3.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει την ενίσχυση του μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη  (4 ή 12%)»

Μετά από την πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτή κυρίας Μαρίας Σπυράκη και την ερώτηση της  προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και  την αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Μ. Βεστάγκερ, σχετικά με την ενίσχυση του μισθολογικού κόστους με 4% ή 12% των επιχειρήσεων, με την οποία ζητούσε να μάθει αν υπάρχουν εμπόδια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει και για την καθυστέρηση πληρωμής από τον ΟΑΕΔ των οφειλομένων ποσών, η αρμόδια επίτροπος απάντησε ως εξής:

«Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί το μέτρο στο οποίο αναφέρεται η κα βουλευτής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εν λόγω μέτρου. 

 Για στήριξη που εμπίπτει στο πεδίο της εφαρμογής των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, επιτρέπεται η χορήγηση ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα για αρχικές επενδύσεις σε περιοχές που έχουν αναγνωριστεί ως μειονεκτούσες. Το μισθολογικό κόστος μπορεί να επιδοτηθεί για έργα που υλοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, εφόσον συνδέεται με αρχικές επενδύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν δυνατότητες για χορήγηση ενισχύσεων στις ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών μισθοδοσίας), καθώς και για την απασχόληση εργαζομένων σε μειονεκτική θέση. Τα εν λόγω μέτρα ενίσχυσης μπορούν να εφαρμοστούν από το κράτος μέλος χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στην Επιτροπή, υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στον γενικό κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία, αριθ. 651/2014. Εάν ένα μέτρο κρατικής ενίσχυσης δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις του εν λόγω κανονισμού, μπορεί μολοντούτο να εγκριθεί ως συμβατή ενίσχυση από την Επιτροπή, κατόπιν κοινοποίησης του μέτρου από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις συμβατότητας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το αν πράγματι χορηγηθεί κρατική ενίσχυση στο πλαίσιο των κανόνων αυτών, εναπόκειται, φυσικά, σε κάθε κράτος μέλος. Καμία εταιρεία δεν δικαιούται να λάβει κρατική ενίσχυση, εκτός αν κράτος μέλος αποφασίσει να χορηγήσει ενίσχυση σύμφωνα με τους αντίστοιχους κανόνες της ΕΕ».

Το Επιμελητήριο Δράμας, μετά την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου επισημαίνει ότι, οι αναφορές από τους εκάστοτε Υπουργούς για παράνομη κρατική ενίσχυση με στόχο την διακοπή του μέτρου, είναι αίολες και επικίνδυνες. Η προηγούμενη και η νυν πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Οικονομικών, επικαλούνταν ανυπόστατες δικαιολογίες  είτε λόγω άγνοιας, είτε λανθασμένης πληροφόρησης και θεωρούσαν δεδομένο ότι το μέτρο της ενίσχυσης του μισθολογικού κόστους αντιβαίνει τον κανονισμό της ΕΕ περί ανταγωνισμού. Οι προφάσεις αυτές τις εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, αποδεικνύουν ότι έψαχνε τρόπο κατάργησης του μέτρου με επίκληση της περί «μη νόμιμης κρατικής ενίσχυσης, την στιγμή που δεν υπάρχει θέμα και επιτρέπεται η εφαρμογή του.

 Σε κάθε περίπτωση η φράση «παράνομη κρατική ενίσχυση» που χρησιμοποιήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι υποκριτική και αίολη. Οι διαδικασίες που όφειλαν να ακολουθήσουν τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με το τυπικό μέρος των συγκεκριμένων αποφάσεων δεν είναι ευθύνη των επιχειρήσεων, αλλά των αρμοδίων υπηρεσιών  και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Επίσης σε κάθε περίπτωση η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει δυστυχώς όλα τα δυσμενή εκείνα χαρακτηριστικά που αποτελούν προϋποθέσεις για την διατήρηση του μέτρου ακόμη και σήμερα.

Καλούμε την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να μην προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου και να μην επικαλείται, ότι αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση διότι αυτό δεν ισχύει. Η παροιμία που λέει ότι «μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας» δυστυχώς ισχύει για πολλοστή φορά.

Καλούμε το Υπουργείο να καταβάλλει στον ΟΑΕΔ όλα τα οφειλόμενα ποσά από το 2010, ο οποίος πρέπει άμεσα να πληρώσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να αγωνίζονται και να διατηρούν θέσεις εργασίας σε συνθήκες ακραίες και ασφυκτικές.

Τέλος εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας στην Ευρωβουλευτή κυρία Μαρία Σπυράκη για την πρωτοβουλία και τις ενέργειες της οι οποίες απέδειξαν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι νόμιμο και ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται οι επιχειρήσεις της Ανατ. Μακεδονίας –Θράκης.

 

Για το Επιμελητήριο Δράμας

Ο Πρόεδρος

Στέφανος Α. Γεωργιάδης

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ