ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Ενημερωτική συνεδρίαση Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης & του Επιμελητηρίου Δράμας
09/06/2017
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Δράμα 9 Ιουνίου 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ : «Το παρόν και το μέλλον του ΔΠΘ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ»

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου & του Επιμελητηρίου Δράμας, για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου στην Ανατολική Μακεδονία –Θράκη.  Ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν την  αναγκαιότητα επέκτασης του Πανεπιστημίου στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ,  συμπεριλαμβανόμενων της Δράμας και της Καβάλας. Παρουσίασε το σχέδιο της στρατηγικής του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη του, το οποίο αξιολογήθηκε σαν ένα από τα καλύτερα και κατ’  επέκταση η υλοποίηση του βοηθά και στην ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας. Ανακοίνωσε την απόφαση της συγκλήτου και το αιτιολογικό της, με την οποία αποφασίσθηκε η επαναεπικαιροποίηση της μελέτης ίδρυσης σχολών/τμημάτων στην Καβάλα και στην Δράμα και έθεσε ένα πρώτο πλαίσιο συνεννόησης των φορέων για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Κατέθεσε δε μια σειρά από έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ΔΠΘ είχε την βούληση από το 2006 να επεκταθεί αλλά για λόγους που ξεπερνούν την αρμοδιότητα του και την δυνατότητα του αυτό δεν επετεύχθη.

Ο αναπληρωτής πρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης παρουσίασε την βούληση του Πανεπιστημίου να αξιοποιήσει πλήρως τις εγκαταστάσεις του δασικού χωριού της Ελατιάς, το οποίο περιήλθε στο ΔΠΘ μετά από αίτημα του. Η εκπαίδευση των φοιτητών ίσως στο καλύτερο και μοναδικό οικοσύστημα της Ευρώπης σε επίπεδο προπτυχιακών, μεταπτυχιακών ή ερευνητικών προγραμμάτων δίνει στην Δράμα ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα προβλέπονται μια σειρά από άλλες δραστηριότητες ενισχυτικές της εκπαίδευσης και στους τοπικούς πληθυσμούς όπως οι υλοτόμοι.   

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, έστειλε το μήνυμα του Επιμελητηρίου Δράμας, ότι δεν μπορεί να είναι κοινωνικά αποδεκτό  πλέον η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος.  Οι επιχειρήσεις και ο φορέας όπως είπε δεν θα επιτρέψουν καμιά προσπάθεια μικροπολιτικής του οποιουδήποτε  ή απαξίωσης της προσπάθειας . Τάχθηκε υπέρμαχος της ποιοτικής και ουσιαστικής συνεργασίας των φορέων και του ΔΠΘ το αμέσως επόμενο διάστημα, αποδεχόμενος την πρόταση του Πρύτανη μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει κατατεθεί ο φάκελος της μελέτης στο Υπουργείο επικαιροποιημένος. Όπως είπε   «πρέπει να αντιμετωπίζουμε ειδικά σήμερα μέσα στην κρίση τα προβλήματα με τις δικές μας δυνάμεις και να φεύγουμε μπροστά, αφήνοντας πίσω το παρελθόν και την μικροπολιτική που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση». Αναφέρθηκε επίσης σε μια σειρά από δράσεις που υλοποιεί το Επιμελητήριο Δράμας σε συνεργασία με το ΔΠΘ, αναδεικνύοντας ότι ο στόχος και των δύο φορέων είναι να υπάρξει ουσιαστική και αποδοτική σύνδεση της επιστήμης και των επιχειρήσεων, με απλά λόγια σύνδεση με την αγορά.

Στην προσπάθεια αυτή επέκτασης του ΔΠΘ στην Δράμα και την Καβάλα αλλά ταυτόχρονα και στην γενικότερη αναπτυξιακή στρατηγική, τάχθηκαν υπέρ οι φορείς της περιοχής μας, (Αντιπεριφέρεια, Δήμος Δράμας, Τεχνικό Επιμελητήριο, Φορέας Διαχείρισης Ροδόπης, Επαγγελματικοί φορείς και σύλλογοι),  όπου εκπρόσωποι τους πήραν τον λόγο στην εκδήλωση και τόνισαν με την σειρά τους την υποστήριξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δράμας θα συζητήσει και θα αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, για τις αναγκαίες και ουσιαστικές ενέργειες που χρειάζεται να πράξει ο φορέας, αλλά και τον ρόλο του στην επιτροπή υποστήριξης της απόφασης της συγκλήτου του ΔΠΘ. 

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ