ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Γενική Συνέλευση και Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Συνοχής-Εκλογή του Προέδρου κ. Στέφανου Γεωργιάδη ως τακτικού μέλους της Εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (AEBR)
28/09/2016
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

 

EUROREGION    ‘ NESTOS – MESTA ’

 

 
  img1_F2010932629.jpg

Executive Secretariat

c/o Chamber of Drama

40 L. Lambrianidou Str., 661 00 Drama – Greece

tel: +30-25210-55160   Fax: +30-25210-55161

E-mail: pap@dramanet.gr

www.euroregion.gr

 
  img2_F1017803751.jpg

       A.E.B.R.

 

 

Δράμα 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γενική Συνέλευση και Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Συνοχής-Εκλογή του Προέδρου κ. Στέφανου Γεωργιάδη ως τακτικού μέλους της Εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (AEBR).

  

Πραγματοποιήθηκε από 21 -25 Σεπτεμβρίου 2016 η Γενική συνέλευση και το Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών στην Eυρωπεριοχή Nisse, στο τρίγωνο Görlitz (Γερμανία)- Liberec (Τσεχία)- Boleslawiec (Πολωνία). Το κυρίαρχο θέμα ήταν η πολιτική της Ευρωπαϊκής Συνοχής, η οποία όπως διαπιστώθηκε βρίσκεται επί ξηρού ακμής. Οι περισσότερες χώρες προσανατολίζονται σε ατομικές προσπάθειες ανάπτυξης που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα τους και δεν υποστηρίζουν την πολιτική της Κοινοτικής Συνοχής. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αναπτυχθεί εάν δεν υπάρχουν κοινές προσπάθειες και συντεταγμένες που να αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη με κοινές πολιτικές για όλες της χώρες. Την περίοδο αυτή η συζήτηση για το θέμα της συνοχής είναι αρκετά φορτισμένη με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν έντονα και με δυναμισμό τις θέσεις τους. 

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν πάνω από 300 σύνεδροι αξιωματούχοι και στελέχη προερχόμενα από όλη την Ευρώπη (από τα Ουράλια έως τον Ατλαντικό),  καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και εκπρόσωποι εθνικών κυβερνήσεων. 

Μεταξύ αυτών οι Εκπρόσωποι της «Ευρωπεριοχής Νέστος – Μέστα» από τη Δράμα, οι οποίοι συνέβαλαν με τις απόψεις τους στη συζήτηση και στα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους.

Από τη Δράμα συμμετείχαν ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο αντι-Δήμαρχος κ. Δημήτριος Καραμπατζάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και πρόεδρος της Ευρωπεριοχής κ. Στέφανος Γεωργιάδης, καθώς και ο κ. Αντώνης Στάϊκος μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Δράμας.  Άλλοι σύνεδροι από την Ελλάδα ήταν ο κ. Κώστας Εξακουστός, Περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΜΘ και η κα Ανθή Παναγιώτου, ειδικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Ξάνθης. 

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν η κα LenaAnderssonPench, Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα περιφερειακής πολιτικής και αστικής ανάπτυξης. Η κυρία Αντερσον Πέντς τόνισε στην ομιλία της, πως πολλές χώρες έχουν υποβαθμίσει την ανάγκη της ανάπτυξης της περιφερειακής πολιτικής και της συνοχής ενώ ταυτόχρονα προσανατολίζονται σε εθνοκεντρικές πολιτικές, με στόχο την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας. Με την υποβάθμιση της περιφερειακής πολιτικής αφήνουν έξω από την ανάπτυξη την ύπαιθρο και τις ευαίσθητες περιοχές, οι οποίες έχουν ανάγκη ειδικής υποστήριξης για να μπορέσουν να φτάσουν αν μη τι άλλο τον κοινοτικό μέσο όρο. «Η ανάπτυξη των περιφερειών» τόνισε η κυρία Αντερσον Πεντς, «όχι μόνο υποστηρίζει την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθ’ ολοκληρία, αλλά επίσης συμβάλει στο ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της Ένωσης» 

Παρομοίως ανέπτυξε το θέμα και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και πρόεδρος της Ευρωπεριοχής Νέστος – Μέστα κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου με θέμα «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη συνοχή».  Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα  ανάπτυξης της συνοχής στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με άρση των ανισοτήτων μεταξύ των οικονομιών, ενώ μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν και που δεν βοηθούνε στη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες όταν πχ. υπάρχει τεράστια διαφορά στην βάση της φορολογίας των επιχειρήσεων μεταξύ όμορων χωρών και μάλιστα εταίρων μελών της ΕΕ.  Επίσης   αναφερόμενος στην οικονομική κρίση αλλά και το προσφυγικό, τόνισε έντονα πως «η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αναπτυχθεί βασισμένη στις αξίες της, κι όχι αποκλειστικά στις μονεταριστικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί από συγκεκριμένα συμφέροντα. Επεσήμανε την αναγκαιότητα αλλαγής της Ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας και αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική των κλειστών συνόρων λόγω του προσφυγικού που προκαλεί ζητήματα διάλυσης της ΕΕ.»

Ο κύριος Στέφανος Γεωργιάδης επίσης εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΣΠ (AEBR). 

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, στα πλαίσια της συμμετοχής στις διαδικασίες του ΣΕΣΠ, ανέπτυξε συνεργασίες με τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΣΕΣΠ κ. Μαρτίν Ραμίρεζ, όπου συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης συνεργασιών ιδιαίτερα στον τομέα της ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας στις συνοριακές περιοχές. 

Στο συνέδριο επίσης ήταν ομιλητής ο κ. Κώστας Εξακουστός, Περιφερειακός Σύμβουλος της ΑΜΘ ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που μαστίζουν τη συνοριακή περιφέρεια μας. Πρωταρχικό πρόβλημα είναι η συνεχής και έντονη ροή των μεταναστών και προσφύγων και η εγκατάσταση τους σε περιοχές της Περιφέρειας. Επίσης, ο κ. Εξακουστός αναφέρθηκε στο τριεθνές πρόβλημα της διαχείρισης των ποτάμιων υδάτων και των πλημμυρών, καθώς επίσης και για το μεγάλο πρόβλημα των κουνουπιών εξαιτίας των συνόρων με την Τουρκία. 

Το Διεθνές συνέδριο διοργάνωσε, επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 25 χρόνων από της ίδρυσής της, η «Ευρωπεριοχή Νάισε – Νίσα (NISSE)», που είναι ο ιστορικός ποταμός, ο οποίος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε το συνοριακό ορόσημο των τριών χωρών.

Υπενθυμίζεται πως η «Ευρωπεριοχή «Νέστος – Μέστα», είναι φορέας διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Δράμας και Γκότσε Ντέλτσεφ και ιδρύθηκε το 1992, ενώ είναι η πρώτη και μοναδική Ευρωπεριοχή εν λειτουργία σε ολόκληρη την Βαλκανική.
 

 

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Ευρωπεριοχής ΝΕΣΤΟΣ- MESTA

& Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

 AEBR_1_F1021266269.jpg

 AEBR_2_F918450888.jpg

AEBR_3_F1616454837.jpg

 AEBR_4_F-1844942515.jpg

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ