ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ένταξη επιχειρηματιών στην ρύθμιση για την πρώτη κατοικία
18/04/2019
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Δράμα 18-4-2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 στην Αθήνα, στο Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, η ενημερωτική συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας και εκπροσώπου ΚΕΕΕ κ. Στέφανου Γεωργιάδη με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτη Κουρμούση για το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων και κυρίως την ρύθμιση που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας των εμπόρων και επιχειρηματιών, που έχουν δάνειο ληξιπρόθεσμο στις Τράπεζες. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η ένταξη των επιχειρηματιών στην ρύθμιση για την πρώτη κατοικία, θα αφορά δυστυχώς με τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και συμφώνησε η κυβέρνηση, μόνο 30.000 επιχειρηματίες, από τις 600.000 στο σύνολο των δανείων που έχουν εγγύηση την πρώτη κατοικία.


Τα κριτήρια όπως πληροφορηθήκαμε που έχουν τεθεί, είναι το ύψος αξίας της κατοικίας να μην είναι μεγαλύτερο από 175.000 ευρώ, το υπόλοιπο δανείων ανά Τράπεζα μέχρι 100.000 ευρώ, το υπόλοιπο καταθέσεων μέχρι 15.000 ευρώ κατά την ημερομηνία της αίτησης και η υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη να μην ξεπερνά τα 80.000 ευρώ μαζί με αυτήν της συζύγου συνολικά, εφόσον ο οφειλέτης είναι έγγαμος. Το δάνειο που θα ρυθμιστεί αρκεί να είναι «κόκκινο» μέχρι την 31/12/2018. Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να αρχίσει τον Ιούνιο και να λήξει 31/12/2019.


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τα κριτήρια που έχουν τεθεί, διότι βάζει για ακόμη μια φορά τον μικρομεσαίο επιχειρηματία σε πολίτη δεύτερης κατηγορίας σε σύγκριση με την ρύθμιση που αφορά ιδιώτες που δεν έχουν επιχειρηματική ιδιότητα. Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι ελάχιστος αριθμός, θα αξιοποιήσει την ρύθμιση, λόγω των κριτηρίων οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε καταστροφή και απώλεια ακόμη και της πρώτης κατοικίας χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών.


Το Επιμελητήριο Δράμας και ο Πρόεδρος, γνωρίζοντας ότι η ΕΕ και η ΕΚΤ μεθοδεύει οδηγία για τα «δικαιώματα των Τραπεζών» από το 2020 και μετά, την οποία θα είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη, καλεί το πολιτικό σύστημα της χώρας συνολικά να αντιδράσει και να αρνηθεί. Ελπίζει δε ότι το πολιτικό σύστημα θα αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και δεν θα επιτρέψει κατάσχεση της πρώτης κατοικίας, διότι όσοι δεν ρυθμίσουν και σύμφωνα με την προαναφερόμενη οδηγία δυστυχώς θα χάσουν τα σπίτια τους.


Για ακόμη μια φορά δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες κατάρρευσης των προσδοκιών και των μεγαλόστομων εξαγγελιών. Εξάλλου η αλήθεια θα φανεί άμεσα, λόγω των κριτηρίων που επεβλήθησαν από την ΕΚΤ και συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση.


Στέφανος Γεωργιάδης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ