ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επισυναπτόμενα Αρχεία (κάντε κλικ στους μπλε συνδέσμους)
FITR

Το Ταμείο Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας (FITR) ανακοίνωσε δημόσια πρόσκληση για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τεχνολογικής ανάπτυξης και επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης
09/02/2021
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ

 

 

 

Αξιότιμοι Κύριοι/ Κυρίες,

 

 

 

Παραθέτουμε, κάτωθι (βλ. επίσης συνημμένο), πληροφορίες για εν θέματι δημόσια πρόσκληση, για την περίπτωση που θα σας ενδιέφερε να συμμετάσχετε.

 

 

 

Το Ταμείο Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας (FITR) δημοσίευσε την πρώτη από τις έντεκα δημόσιες προσκλήσεις, που έχουν προγραμματιστεί για το 2021, για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τεχνολογικής ανάπτυξης και επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Ταμείου κ. Κόστα Πετρόφ, η εν λόγω πρόσκληση έχει ως στόχο να προσφέρει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές, καθώς και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους στην πανδημία, εισάγοντας νέες, καινοτόμες, προηγμένες και ψηφιακές τεχνολογίες για τον μετασχηματισμό τους.

 

 

 

Τα έργα μπορούν να αφορούν, μεταξύ άλλων, σε:

 

-          προμήθεια και εφαρμογή νέων, καινοτόμων, προηγμένων, «πράσινων» και ψηφιακών τεχνολογιών για μετασχηματισμό της παραγωγής και των επιχειρηματικών διαδικασιών,

 

-          ανάπτυξη και εφαρμογή νέων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον προτύπων διαδικασίας και παραγωγής,

 

-          προμήθεια και εφαρμογή ψηφιακών λύσεων (λογισμικό, εργαλεία, άδειες κ.λπ.),

 

-          ανάπτυξη ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση των καναλιών πωλήσεων και προμηθειών,

 

-          ανάπτυξη ικανοτήτων διοίκησης και εργαζομένων για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών,

 

-          βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των διαδικασιών παραγωγής ή / και επιχειρήσεων,

 

-          μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας,

 

-          βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων,

 

-          δραστηριότητες για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον,

 

-          σημαντική βελτίωση της ποιότητας και προσθήκη νέων ή σημαντικά βελτιωμένων χαρακτηριστικών προϊόντων και υπηρεσιών ως αποτέλεσμα αλλαγών στην προσφορά και τη ζήτηση που σχετίζονται με τις συνέπειες της κρίσης COVID-19 (συμπεριλαμβανομένης της τυποποίησης και της πιστοποίησης),

 

-          ανάπτυξη νέων καναλιών πωλήσεων και δραστηριοτήτων για είσοδο ή επέκταση σε νέες αγορές,

 

-          δημιουργία ενός πιο σταθερού και βιώσιμου δικτύου προμηθευτών.

 

 

 

Το Ταμείο παρέχει οικονομική βοήθεια στις πολύ μικρές επιχειρήσεις έως και 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, ενώ οι ιδιωτικές εγκαταστάσεις υγείας (PHI) είναι επίσης επιλέξιμες για να υποβάλουν πρόταση. Σύμφωνα με τα κριτήρια, οι αιτούντες δεν πρέπει να σχετίζονται με άλλη επιχείρηση ή ιδιωτική υγειονομική εγκατάσταση των οποίων το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει τα 10 εκατ. δηνάρια, πρέπει να απασχολούν έως 250 εργαζόμενους, να πληρούν τους όρους του νόμου για τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων, κ.λπ.

 

Ειδικότερα, ο  προϋπολογισμός ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ. και παρέχεται ως ακολούθως:

 

-          έως 70%του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, αλλά όχι περισσότερο από 2,5 εκατ. δηνάρια, για εταιρείες και PHI που απασχολούν έως 10 εργαζόμενους και των οποίων τα ετήσια έσοδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι λιγότερο από 50.000 ευρώ.

 

-          έως 70%του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, αλλά όχι περισσότερο από 5 εκατ. δηνάρια, για εταιρείες και PHI που απασχολούν από 10 έως 50 υπαλλήλους και των οποίων τα ετήσια έσοδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι περισσότερο από 50.000 ευρώ και λιγότερο από 2  εκατ. ευρώ.

 

-          έως 60% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, αλλά όχι περισσότερο από 10 εκατ. δηνάρια, για εταιρείες και PHI που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους και των οποίων τα ετήσια έσοδα τα τελευταία δύο χρόνια είναι μεγαλύτερο από 2 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Η διάρκεια του έργου μπορεί να είναι έως 18 (δεκαοκτώ) μήνες και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 4 Απριλίου 2021.

 

 

 

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο κ. Πετρόφ ανέφερε ότι το Ταμείο έχει θέσει προτεραιότητα την ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Έτσι, οι προτάσεις έργων εταιρειών σε ολόκληρη τη χώρα, με επικεφαλής γυναίκες, θα έχουν το πλεονέκτημα. Τα έργα θα λάβουν 35 βαθμούς για την τεχνολογική ανάπτυξη και το επίπεδο ψηφιοποίησης, 10 βαθμούς για την ποιότητα, 10 βαθμούς για την ικανότητα της ομάδας και 45 βαθμούς για τον αντίκτυπο του έργου. Έργα που λαμβάνουν τουλάχιστον 51 βαθμούς προχωρούν στο επόμενο στάδιο, όπου θα επανεξεταστούν από την Επιτροπή έγκρισης των επενδύσεων (ανεξάρτητο όργανο που αποτελείται από πέντε διεθνείς εμπειρογνώμονες). Οι απορριφθέντες μπορούν να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα καθοδήγησης (εν είδει mentorship) για την βελτίωση των έργων, και να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο μέλλον.

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσκληση παρέχονται στον ιστότοπο του Ταμείου: https://fitr.mk/en/zabrzan-ekonomski-rast/.

 

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

 

 

 

Εκ του Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων

 

 

 

Ευτυχία Ξυδιά

 

Γραμματέας ΟΕΥ Α’

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ

 

Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)

 

Δ/νση: 6, Borka Taleski str. 1000 Skopje

 

Τηλ.: +389 2 3129456, 3129458

E-mail: ecocom-skopje@mfa.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ