ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επισυναπτόμενα Αρχεία (κάντε κλικ στους μπλε συνδέσμους)
ΔΤ-ΠΟΕΒΥ_Διαδικτυακες-Τραπεζικες απατες_2021.04

Επείγουσα Ανακοίνωση-Απόπειρες κλοπής στοιχείων-οικονομικές απάτες-ηλεκτρονικό έγκλημα
20/04/2021
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Ανακοίνωση με τη μορφή του Κατεπείγοντος

 

«Απόπειρες κλοπής στοιχείων, οικονομικές απάτες, ηλεκτρονικό έγκλημα»

 

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Σε συνέχεια του τελευταίου μηνύματός μας και την ανταπόκριση που είχαμε από μέρους σας,

 

με στόχο να προστατέψουμε τους συναδέλφους και να αποτρέψουμε τέτοιου τύπου απάτες,

 

με κάθε διακριτικότητα, ζητάμε να υπάρξει ενημέρωση από όποιον έχει πέσει θύμα,

 

ώστε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε και συλλογικά.

 

Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι αυτονόητη.

 

 

 

Έχουμε εντοπίσει ότι στα περισσότερα περιστατικά που γνωρίζουμε, οι επιτήδειοι είναι πάντοτε καλά ενημερωμένοι, που σημαίνει ότι έχουν χακάρει email, λογαριασμούς social, γνωρίζουν αριθμούς λογαριασμών, ονόματα υπαλλήλων, πελατών και προετοιμάζουν "σενάρια" εξαπάτησης.

 

 

 

Διαβάστε ένα ακόμη περιστατικό εξαπάτησης:

 

Ο "δήθεν" πελάτης  συστήθηκε στον συνεργάτη του επιχειρηματία -συναδέλφου μας, ως κάποιος γνωστός (γνώριζε στοιχεία και ονόματα έτσι δεν κίνησε υποψίες) και του ζήτησε να τσεκάρει εκείνη τη στιγμή τον  προσωπικό λογαριασμό του (που  τελειώνει στα τάδε ψηφία, οπότε γνώριζε και ποιον λογαριασμό είχε στο μάτι), λέγοντας ότι είχε μόλις καταθέσει χρήματα προς εξόφληση παραγγελίας του.

 

Ισχυρίστηκε ότι έτσι είχε συνεννοηθεί με τον επιχειρηματία συνάδελφο, για να καταθέσει με το σύστημα λεφτά στο λεπτότης Τραπ. Πειραιώς, διαδικασία που γίνεται μέσω ΑΤΜ.

 

Ο συνεργάτης, που εκείνη τη στιγμή είχε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό από κινητό και δεν γνώριζε ακριβώς  το παραπάνω σύστημα, κατευθύνθηκε βήμα - βήμα με δόλο από τον "γνωστό πελάτη" να βάλει κωδικό για να δει την κίνηση (ουσιαστικά ο κωδικός που του έδωσε να γράψει, ήταν το ποσό που τράβηξε). Αποτέλεσμα μεγάλο ποσό του λογαριασμού να μεταφερθεί σε λογαριασμό σε συγκεκριμένο όνομα, για το οποίο όμως, Τράπεζα και Αστυνομία δεν μπορούν να δώσουν παραπάνω στοιχεία.

 

Η Τράπεζα δεν μπορεί να ακυρώσει επί τόπου την πράξη, ακόμη και αν η απάτη γίνει αντιληπτή κατευθείαν, οπότε ουσιαστικά σήκωσε τα χέρια ψηλά.

 

Ο συνεργάτης προχώρησε σε μήνυση και στη σχετική διαδικασία προς την Αστυνομική Ασφάλεια για να σχηματιστεί δικογραφία.

 

 

 

From: ΠΟΕΒΥ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ [mailto:poevy@poevy.gr]
Sent: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 5:41 μμ
To: 'Π.Ο.Ε.Β.Υ.-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ'
Subject: Επείγουσα Ενημέρωση Κλάδου-Απόπειρες κλοπής στοιχείων-οικονομικές απάτες-ηλεκτρονικό έγκλημα
Importance:High

 

 

 

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

 

 

Τον τελευταίο καιρό ενημερωνόμαστε για περιστατικά κακόβουλων προσπαθειών, κάποιων και επιτυχημένων, για κλοπές προσωπικών στοιχείων και γενικότερα διαδικτυακή ή τηλεφωνική παραπλάνηση, με στόχο την οικονομική απάτη, είτε δική σας, είτε ακόμη και των πελατών που συνεργάζεστε.

 

 

 

Αυτού του τύπου απάτες παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και απαιτείται ενημέρωση και εγρήγορση.

 

 

 

Σημειώθηκε περίπτωση που χρησιμοποιήθηκε παραπλήσιο email με της επιχείρησης, δίνοντας νέο λογαριασμό τραπέζης και χρησιμοποιώντας όνομα και υπογραφή υπαλλήλου της επιχείρησης ή του επιχειρηματία, με αποτέλεσμα ο πελάτης να καταθέσει σε κάποιον άλλο λογαριαμό. Σε κάποια άλλη περίπτωση, με δικαιολογία μία μεγαλύτερη κατάθεση από αυτή που θα έπρεπε να γίνει, ζητήθηκαν τηλεφωνικά από τον "δήθεν" πελάτη κωδικοί πρόσβασης.

 

 

 

Προσοχή:

 

·         Δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία username και κωδικούς τραπέζης (δεν πρέπει να μας ζητούνται ποτέ), ούτε στην ίδια την Τράπεζα που συνεργαζόμαστε. Δείτε αναλυτικότερα παρακάτω.

 

·         Ενημερώστε τους πελάτες σας για τη διαδικασία πληρωμής της επιχείρησής σας και ότι δεν θα αλλάξετε ποτέ τα στοιχεία του επαγγελματικού τραπεζικού σας λογαριασμού, χωρίς επίσημη γραπτή και ταυτόχρονα τηλεφωνική επικοινωνία με εσάς προσωπικά, καθώς και να επιβεβαιώνουν το όνομα του δικαιούχου του λογαρισμού σε κάθε τραπεζική κίνηση.

 

 

 

 

 

Τηρήστε απαρέγκλιτα τα σχετικά ενημερωτικά από τις Τράπεζες που συνεργάζεστε και ενημερωθείτε για τους τρόπους/οδηγίες για την ασφάλεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.

 

 

 

 

 

Στο site https://cyberalert.gr/ από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες.

 

 

 

 

 

 

 

Παρακάτω οι οδηγίες που δίνουν οι τράπεζες:

 

 

 

1.     Η τράπεζά σας δεν θα ζητήσει ποτέ με οποιοδήποτε τρόπο (τηλεφωνικώς, μέσω e-mail ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας)τους κωδικούς σας. Μην απαντάτε σε επικοινωνίες και e-mail που σας ζητούν User Name, Passwords και PIN.

 

2.     Χρησιμοποιείτε πάντα τις πιο ενημερωμένες εκδόσεις Internet browsers (π.χ. Chrome, Microsoft Edge, κ.λπ), οι οποίες εξασφαλίζουν προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.

 

3.     Βεβαιωθείτε ότι ο Internet browser που χρησιμοποιείτε δεν αποθηκεύει αυτόματα κωδικούς (User ID & Passwords) σε ιστοσελίδες που επισκέπτεστε (εμπόρων, τραπεζών, κοινωνικής δικτύωσης, κ.λπ).

 

4.     Μην απαντάτε σε e-mail που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχεία. Μην προβαίνετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, όπως άνοιγμα συνημμένων αρχείων και διαγράψτε τα αμέσως.

 

  1. Μην εμπιστεύεστε συνδέσμους (links) που πιστεύετε ότι σας ανακατευθύνουν σε «site» της τράπεζάς σας. Θα πρέπει πάντα να πληκτρολογείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση της ιστοσελίδας εσείς οι ίδιοι. Μην ακολουθείτε υπερσύνδεσμο (link) που σας έχει αποσταλεί μέσω e-mail ή δημοσιεύεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), ιστοσελίδες άλλων εταιρειών, μηχανών αναζήτησης, κ.λ.π.
  2. Κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο να δίνετε τα στοιχεία των καρτών σας μόνο σε πιστοποιημένους ιστότοπους/επιχειρήσεις. Αν δεν είστε σίγουροι για την ασφάλειά σας, αποφύγετε να συναλλάσσεστε μαζί τους. Πριν από κάθε χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της τράπεζάς σας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον επίσημο ιστότοπο της τράπεζας από το λουκέτο (security lock) στην αρχή της γραμμής αναζήτησης. Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών σας, αποσυνδεθείτε από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας επιλέγοντας «Έξοδος».
  3. Αν το κινητό σας τηλέφωνο σταματήσει να λειτουργεί για ασυνήθιστους λόγους, επικοινωνήστε αμέσως με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας. Μερικές φορές μπορεί να χάσετε σήμα, λόγω ευρύτερων προβλημάτων που επηρεάζουν την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Εάν δεν έχετε πρόσβαση στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αν και βρίσκεστε σε περιοχή,  που συνήθως διαθέτει καλή κάλυψη σήματος, είναι ασφαλέστερο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο του δικτύου σας και να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απενεργοποιηθεί η SIM σας.
  4. Εγγραφείτε στις υπηρεσίες της τράπεζας σας, που παρέχουν ασφαλείς ειδοποιήσεις μέσω SMS και e-mail όταν εκτελούνται συναλλαγές σας.
  5. Να ελέγχετε συχνά τις κινήσεις των λογαριασμών σας.
  6. Εάν έχετε πέσει θύμα οποιουδήποτε τύπου απάτης όπως ενδεικτικά «SIM Swapping», «Υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή», «Phishing», κ.λπ ή έχετε διαπιστώσει συναλλαγές, οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας.

 

 

 

 

 

Εκ της Γραμματείας της Π.Ο.Ε.Β.Υ.

 

 

 

Description: Description: Description: C:\Users\JOE\Desktop\ΣΠΟΤ ΠΟΕΒΥ-αλλαγες κα\logo Poevy\poevy_new logo final.tif

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ (Π.Ο.Ε.Β.Υ.)

 

Δ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ 17, 10445 ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΤΗΛ: 210-8315418

 

ΦΑΞ: 210-8315261

 

e-mail: poevy@poevy.gr

 

website: www.poevy.gr, www.tzami.gr

 

Description: Description: Description: ZA102637861Description: Description: Description: ZA102637858

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ