ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Δελτίο Τύπου EnvironmentYou - Με το βλέμμα στραμμένο στη κυκλική οικονομία!
05/07/2021
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Με το βλέμμα στραμμένο στη κυκλική οικονομία!

 

Η Ευρωπεριοχή Νέστος Μέστα [1] στο πλαίσιο του έργου «EnvironmentYouEnvironmental Management Enhancement by Youthruned SMEs» που εστιάζει στην ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων διαδικασιών προώθησης και οργάνωσης φιλικών προς τος περιβάλλον, με στόχο την επιτυχή διάδοση και την αποτελεσματική εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Environmental Management System/EMS) στην αγροτική παραγωγή, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη δια ζώσης διεθνή εκπαιδευτική επίσκεψη στην Δράμα στις 25/6/2021.

H εκπαιδευτική επίσκεψη εστίαζε στην εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής οικονομία σε δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και περιλάμβανε προγραμματισμένες επισκέψεις σε τοπικές μονάδες που εφαρμόζουν πρακτικές κυκλικής οικονομίας στην παραγωγική και μεταποιητική διαδικασία και αξιοποιούν τα υποπροϊόντα που προκύπτουν από αυτήν. Το θεματικό πεδίο της επίσκεψης υποστήριξαν και οι στοχευμένες παρουσιάσεις από τους ακαδημαϊκούς του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου που εδρεύει στην Δράμα και αφορούσαν εφαρμογές των τεχνολογιών αιχμής που υποστηρίζουν τέτοιες πρακτικές.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να μυηθούν, οι προσκεκλημένοι Έλληνες και Βούλγαροι εταίροι, στις δυνατότητες εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας στις μικρές και μεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας αλλά και στα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα ως μοχλό εκκίνησης της πρωτογενούς παραγωγής.

Συγκεκριμένα, τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε στο «Κτήμα Τέχνη Οίνου» ο καθ. Σ. Μάμαλης, τονίζοντας  τους την σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας στην διαχείριση των κοινών  μας φυσικών πόρων και την σκυτάλη έδωσε στον οινολόγο του κτήματος, κ. Α.Παπαδόπουλο για την παρουσίαση των καινοτόμων πρακτικών παραγωγής οίνου που ακολουθούνται στην μονάδα τους και στόχο έχουν την βελτιστοποίηση του τελικού παραγόμενου προϊόντος αλλά και την αξιοποίηση των καταλοίπων παραγωγής στην λίπανση.

 

Τις παραπάνω παρουσιάσεις ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των καθηγητών του ΔΙΠΑΕ κ. Γ. Γούναρη και Β. Καμπουρλάζου, εισάγοντας το κοινό στις τεχνολογίες αιχμής στον τομέα της αγροτικής παραγωγής με τον τελευταίο να ολοκληρώνει την παρουσίαση του με μια επίδειξη drone-συγκομιδής σταφυλιών στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου.

Τέλος, την επίσκεψη έκλεισε ο κ. Π. Αθανασιάδης, Γενικός Διευθυντής του ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου, παρουσιάζοντας το επιτυχημένο παράδειγμα κυκλικής παραγωγής, μεταποίησης και πώλησης ροδιού, όπου όλα τα υποπροϊόντα αυτής μετατρέπονται σε πρώτες ύλες για άλλες βιομηχανίες (ο χυμός τυποποιείται, τα κουκούτσια παράγουν αιθέριο έλαιο για τον κλάδο της κοσμετολογίας και τα απόβλητα του κελύφους αποτελούν πρώτη ύλη για την παραγωγή ζωοτροφής υψηλής θρεπτικής αξίας).

 

 

Οι  επόμενες εκπαιδευτικές επισκέψεις του προγράμματος ΕnviromentYou στην Ελλάδα, θα φιλοξενηθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικές θεματικές αποτελούν  η φιλική περιβαλλοντικά επιχειρηματικότητα των νέων στον αγροτικό τομέα καθώς η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης αγροτών EMS.

 

[1]  Η Ευρωπεριοχή Νέστος- Μέστα -Ελληνικό Τμήμα καλύπτει την περιφερειακή ενότητα της Δράμας, είναι  μια εγγραμμένη ΜΚΟ στην οποία συμμετέχουν οι Δήμοι Δράμας, Προσοτσάνης, Δοξάτου, Παρανεστίου και Νευροκόπιου. Στόχος της είναι  να ενθαρρύνει και να προωθεί τις διαπεριφερειακές συνεργασίες, να ενισχύει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των φορέων,  του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και μεταξύ των πολιτιστικών οργανισμών της διασυνοριακής ζώνης. Η Ευρωπεριοχή υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, των φορέων, των οργανώσεων και του επιχειρηματικού κόσμου που έχει επιλέξει ως έδρα του την περιοχή της Δράμας.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ