ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Δελτίο Τύπου - Πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση εργασίας του Προέδρου κ. Γεωργιάδη με τον ΟΟΣΑ
18/04/2019
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Δράμα 18-4-2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συνάντηση εργασίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 στην Θεσσαλονίκη η συνάντηση εργασίας φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στο πλαίσιο εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Περιφερειακή Πολιτική της Ελλάδας μετά το 2020», την οποία ανέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης σε συνεργασία με την υπηρεσία διαρθρωτικών αλλαγών της ΕΕ (SRSS). Στην συνάντηση με θέμα «Βιομηχανία, ανταγωνιστικότητα, έξυπνη εξειδίκευση στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη» συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης ο οποίος κατέθεσε μια σειρά από παρατηρήσεις και προτάσεις καθώς επίσης και στοιχεία από την μελέτη του Επιμελητηρίου Δράμας, που αφορά τους οικονομικούς δείκτες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, παρουσίασε στους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ μια σειρά από αναπτυξιακά προβλήματα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ που αφορούν στις υποδομές όπως ο Διευρωπαϊκός Άξονας Ε61 και η έλλειψη συνδυαστικών μεταφορών, στο καθεστώς των ΒΙΠΕ σε σχέση με την ΕΤΒΑ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ, στην αδυναμία χρηματοδοτήσεων από το Τραπεζικό σύστημα, στο καθεστώς De minimis που είναι ουσιαστικά ανασταλτικός παράγοντας σε όσες ΜμΕ θέλουν και μπορούν να επενδύσουν λόγω των ορίων που θέτει, στις καθυστερήσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΕΣΠΑ στα περισσότερα προγράμματα που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην γραφειοκρατία και τα κριτήρια στα προγράμματα της Εργαλειοθήκης, στο φορολογικό σύστημα που είναι αποτρεπτικό στις επενδύσεις σε σχέση με τις όμορες χώρες καθώς και σε άλλα εμπόδια για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Για το ζήτημα της έξυπνης εξειδίκευσης και την αλυσίδα αξίας στην πολιτική RIS3 της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, εξήρε την άψογη συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγραμμάτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τόνισε ότι το μοντέλο αποκέντρωσης της διαχείρισης που υπάρχει σήμερα, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για την αξιοποίηση των προγραμμάτων από τις επιχειρήσεις. Επεσήμανε όμως ότι χρειάζεται από την μεριά των επιχειρήσεων μεγαλύτερη προσπάθεια στην αξιοποίηση της καινοτομίας. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα αλλαγής των σχέσεων επιχειρήσεων με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Περιφέρειας στην συνεργασία για την έρευνα, διότι σήμερα υπολειπόμαστε κατά πολύ της ΕΕ στον τομέα αυτό όπως είπε. Στην Βιομηχανία αναφέρθηκε στους στρατηγικούς κλάδους όπως το μάρμαρο, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τα χημικά, τα πολυμέρη και πλαστικά, το ξύλο αλλά και την υψηλή τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά σχετικά με την έξυπνη εξειδίκευση και την αναγκαιότητα περαιτέρω αξιοποίησης των προγραμμάτων της Περιφέρειας από τις επιχειρήσεις.


Κλείνοντας ο Πρόεδρος επεσήμανε στους συνομιλητές του ΟΟΣΑ ότι τα Επιμελητήρια και οι επιχειρήσεις, με τις μελέτες και τα στοιχεία που διαθέτουν μπορούν να τεκμηριώσουν πολύ καλύτερα στον διάλογο από οποιονδήποτε άλλο, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάλεσε τον ΟΟΣΑ να προσκαλεί τις επιχειρήσεις και τα Επιμελητήρια σε τακτικότερο διάλογο. Τέλος ευχαρίστησε το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης για την πρόσκληση και την οργάνωση του διαλόγου, με στόχο την μελέτη που πρέπει να εκπονηθεί από τον ΟΟΣΑ.

 

 

Στέφανος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ