ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επισυναπτόμενα Αρχεία (κάντε κλικ στους μπλε συνδέσμους)
List of countries_CoronaVirus_13_3_2020
Απόφαση για τον Ποινικό κώδικα
Επιστολή προς επιχειρήσεις
Μέτρα κυβέρνησης για τον κορωνοϊο
Ποινικός κώδικας_άρθρα_205_206
public-health-passenger-locator-english

Νέα ενημέρωση για τη λήψη μέτρων προς αποφυγή εξάπλωσης του COVID - 19 (Κορωνοϊού)
16/03/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

 

Σε συνέχεια προηγούμενης αλληλογραφίας μας, αναφορικά με το θέμα, επανερχόμαστε για να σας ενημερώσουμε ως προς τα ακόλουθα:

Στις 12 Μαρτίου τ.ε ελήφθη νέα απόφαση της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας (σχέδιο πρακτικών της 17ης συνεδρίασης της εδώ Κυβέρνησης), η οποία ανακοινώθηκε στις 13 Μαρτίου 2020 και αφορά επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID – 19 (Κορωνοϊού).

Προς ενημέρωσή σας, αποστέλλουμε συνημμένως το κείμενο σε άτυπη πρόχειρη μετάφραση στα ελληνικά.

Σημειώνουμε ότι απαγορεύεται η είσοδος στη επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας αλλοδαπών από χώρες υψηλού κινδύνου (με βάση τη σημερινή κατάταξη: Κίνα, Ιταλία, Ιράν, Νότια Κορέα, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία), με την εξαίρεση όποιων υποβάλλουν πιστοποιητικό εκδοθέν από αρμόδια όργανα για την εφαρμογή απομόνωσης (καραντίνας). Τούτο αφορά και τους Έλληνες που έρχονται από αυτές τις χώρες στη Βόρεια Μακεδονία.

Η Ελλάδα, παραμένει μεταξύ των χωρών μέσου κινδύνου, όπως προκύπτει από επικαιροποιημένο πίνακα του εδώ Υπουργείου Υγείας (τον οποίο επισυνάπτουμε). Η εδώ Κυβέρνηση επιμένει στη σύστασή της για περιορισμό των μετακινήσεων από και προς τις χώρες μέσου κινδύνου (ήτοι και την Ελλάδα). Σε περίπτωση εισόδου στη Βόρεια Μακεδονία από την Ελλάδα ισχύει ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός για περίοδο 14 ημερών.

Σύμφωνα με ερμηνεία που μας δόθηκε σήμερα από τις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, το μέτρο της 14ημερής υποχρεωτικής αυτοαπομόνωσης για όσους έρχονται από την Ελλάδα, ισχύει ακόμη και αν στόχος τους είναι να διασχίσουν τράνζιτ τη Βόρεια Μακεδονία προς τρίτο προορισμό. Τούτο προς το παρόν δεν εφαρμόζεται, ακόμη τουλάχιστον, επί οδηγών φορτηγών. Σημειώνεται ότι από το προαναφερόμενο μέτρο του 14ημέρου αυτοπεριορισμού εξαιρούνται όσοι έχουν μόλις εξέλθει αντίστοιχης 14ημερης περιόδου καραντίνας στην Ελλάδα, δεν φέρουν τον ιό και πιστοποιούν το γεγονός με σχετική ιατρική βεβαίωση.

Ειδικότερα, ως προς τις αεροπορικές μετακινήσεις, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπληρώνουν μία φόρμα (Health Passenger Locator Form), με στοιχεία που αφορούν την κατάσταση υγείας τους. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένη φόρμα σε άτυπη μετάφραση.

Υπενθυμίζεται ότι η ευθύνη της εφαρμογής του μέτρου βαρύνει τα ίδια τα πρόσωπα. Στο σημείο αυτό διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι όσοι δεν σεβαστούν το μέτρο ενδέχεται να υποστούν κυρώσεις βάσει των άρθρων 205 και 206 του εδώ ποινικού κώδικα (βλ. συνημμένως σχετικά άρθρα σε ελληνική άτυπη μετάφραση).

Σημειώνεται επίσης ότι, όλοι οι αλλοδαποί πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη Βόρεια Μακεδονία, θα πρέπει να διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία για τον τόπο στον οποίο θα διαμείνουν, ώστε να είναι δυνατόν να ελεγχθεί από τις Αρχές, εφ’ όσον χρειασθεί.             

Επισημαίνεται τέλος ότι, λόγω της επιδημίας του κορωναϊού, η Σερβία έχει κλείσει προσωρινά 44 συνοριακές – περιφερειακές - διαβάσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο διαβάσεων προς τη Βόρεια Μακεδονία: Prohor Pcinski - Pelince και Goles - Greater Crcorija. Όλοι οι επιβάτες και τα οχήματα από τη συνοριακή διάβαση Pelince - Prohor Pcinski θα εκτρέπονται προς τη συνοριακή διάβαση Tabanovce - Presevo, επί του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου (Πανευρωπαϊκός Άξονας Χ) ενώ από τη συνοριακή διάβαση Golema Crcorija - Goles (κοντά στην Kriva Palanka) θα ανακατευθύνονται σε συνοριακές διαβάσεις που είναι ανοικτές για την ελεύθερη ροή μηχανοκίνητων οχημάτων και πολιτών. 

Σε περίπτωση νεώτερων οδηγιών θα επανέλθουμε.   

 

Η Προϊσταμένη

 

Παγώνα Λάρδα

Σύμβουλος ΟΕΥ Α’

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΚΟΠΙΩΝ

Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)

Δ/νση: 6, Borka Taleski str. 1000 Skopje

Τηλ.: +389 2 3129456, 3129458

E-mail:ecocom-skopje@mfa.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ