ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Νέα ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης εξάπλωσης του COVID-19/ Κλείνουν όλες οι συνοριακές δίοδοι και το Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων για τους αλλοδαπούς
18/03/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, κ. Venko Filipche, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της 20ης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε τα ακόλουθα:

 

1.       Κλείνουν όλες οι συνοριακές δίοδοι της χώρας, ως προς την διέλευση των αλλοδαπών, πολιτών, επιβατών και οχημάτων, με εξαίρεση την είσοδο φορτηγών οχημάτων, εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος στη χώρα, καθώς και άλλων ατόμων για τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συντονιστικού Επιτελείου Διαχείρισης Κρίσεων θα εκδίδει άδεια δια της οποίας θα βεβαιώνεται ότι υπάρχει κρατικό ή οικονομικό συμφέρον.

 

2.       Το Υπουργείο Εξωτερικών μας επιβεβαίωσε προφορικά ότι για την Ελλάδα, η χθεσινή απόφαση δεν αλλάζει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα (ήτοι επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πολίτες της χώρας, αλλοδαπούς με άδεια διαμονής και εργασίας, καθώς και σε ειδικές περιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση αυστηρής τήρησης του 14ημερου αυτοπεριορισμού). Προς διασφάλιση της τήρησης του εν λόγω μέτρου, το Υπουργείο Εσωτερικών υποχρεούται, βάσει της νέας απόφασης, να εντείνει τους ελέγχους των προσώπων που οφείλουν να αυτο-απομονωθούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι συμμορφώνονται με τα κυβερνητικά μέτρα.

 

3.       Το Υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας (η Υπηρεσία Υγείας και Υγειονομικής Επιθεώρησης) υποχρεούται να εκδώσει ειδική άδεια ή ειδικό πρωτόκολλο υγείας στους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών για την είσοδό τους στη χώρα. Η προσωπική/υπεύθυνη δήλωση θεωρείται άκυρη.

 

   Οι οδηγοί φορτηγών που ταξιδεύουν από και μέσω χωρών μεσαίου και υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης και διαμονής τους, ή εκφόρτωσης εμπορευμάτων, συνιστάται να συμμορφώνονται με τα ακόλουθα μέτρα προσωπικής και συλλογικής προστασίας:

-          Απαγορεύονται οι επαφές και στάσεις κατά τη διάρκεια των δρομολογίων, εκτός για φαγητό και λόγους προσωπικής υγιεινής.

-          Σε περίπτωση στάσης, οι οδηγοί οφείλουν να χρησιμοποιούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό:

o   γάντια μιας χρήσης,

o   προστατευτικές μάσκες N 95 ή FFR 3 με ένα μόνο φίλτρο

o   δεν χρειάζεται να φοράνε προστατευτικές φόρμες και προστατευτικά γυαλιά

-          Συνιστάται η παραμονή στην καμπίνα του οχήματος, ακόμη και για ύπνο.

 

4.       Κλείνει, επίσης, η συνοριακή δίοδος στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, εντός 48 ωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με εξαίρεση τις κρατικές, στρατιωτικές, εμπορευματικές, ιατρικές-ανθρωπιστικές και κενές πτήσεις, αφού προηγουμένως αναγγελθούν στον διαχειριστή του αεροδρομίου “TAV Macedonia (sic) DOOEL” και η “AD M-NAV Skopje” (Υπηρεσία ελέγχου πτήσεων) εκδώσει σχετικές συστάσεις NOTAM.

 

5.       Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της χώρας, κ. Stevo Pendarovski, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να κηρυχθεί κατάσταση κρίσης ή έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια, καθώς η κατάσταση σχετικά με τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο.

 

6.       Το Υπουργείο Οικονομίας είναι υποχρεωμένο να υποβάλει αμέσως στην Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας πρόταση απαλλαγής των δασμών κατά 100% για τα ακόλουθα εισαγόμενα προϊόντα: αλεύρι σίτου, ηλιέλαιο, λευκή ζάχαρη, σαπούνια, απορρυπαντικά, ενδύματα και αξεσουάρ, πάνες για παιδιά και ενήλικες, μαντήλια, πετσέτες σε ρολά, πλαστικές μάσκες με υφασμάτινο φίλτρο, υφασμάτινα καλύμματα για χειρουργική χρήση, χειρουργικές στολές, μάσκες χαρτιού, προστατευτικές στολές εργασίας, λαστιχένια γάντια, χειρουργικά και άλλα, χειρουργικές κλωστοϋφαντουργικές στολές, απολυμαντικά, αντισηπτικά, φαρμακευτική αλκοόλη και προστατευτικά γυαλιά.

 

7.        Σημειώνεται ότι «παγώνουν» οι τιμές βασικών εγχώριων προϊόντων, ήτοι σε ψωμί, αλάτι, λάδι, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, αλεύρι, κρέας, ζυμαρικά, φάρμακα και απολυμαντικά, από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον COVID-19 πανδημική ασθένεια, εκτός εάν για κάποια προϊόντα έχει γίνει επαναξιολόγησή τους βάσει τιμολογίων προμήθειας. Η απόφαση αυτή αρχίζει να ισχύει από την επομένη της δημοσίευσής της στην «Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και εκδίδεται προκειμένου να μην γίνουν καταχρήσεις σε βάρος της αγοράς και των καταναλωτών, δεδομένης της αυξημένης ζήτηση αυτών των προϊόντων. Εάν διαπιστωθεί τέτοιου είδους κατάχρηση θα επιβληθούν υψηλές ποινές και ποινικές διώξεις.

 

8.       Τέλος, για ιατρικές πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας έχει διαθέσει τηλεφωνικές γραμμές έκτακτης ανάγκης ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που διαμένει κάποιος. Παραθέτουμε ως ακολούθως προς ενημέρωσή σας τα τηλέφωνα:

 

Πόλη της ΒΜ

Τηλεφωνική Γραμμή

Μοναστήρι

071/261-330

Βέλες

071/219-278

Γευγελή

078/545-444

Κότσανι

071/373-913

Κουμάνοβο

070/215-851

Αχρίδα

070/723-029

Πρίλεπ

076/475-747

Σκόπια

071/289-614

Στρούμιτσα

072/235-543

Τέτοβο

075/240-464

Γκόστιβαρ

076/365-161

Στιπ

078/365-613

Σκόπια (Institute for Public Health)

078/387-194

Έκτακτη Τηλεφωνική Γραμμή για  Ιατρό

02/15-123

 

Θα σας ενημερώσουμε για τυχόν νεώτερες εξελίξεις.

 

Με εκτίμηση  


 
Μπέττυ Λάρδα
Σύμβουλος ΟΕΥ  Α'
------------------------------------------------------------------
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)
Δ/νση: 6, Borka Taleski str. 1000 Skopje
Τηλ.: +389 2 3129456, 3129458
Fax: + 389 2 3129441
E-mail: ecocom-skopje@mfa.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ