ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή και υποβολή στοιχείων τεχνικών εργασιών επί εξοπλισμού που λειτουργεί με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ή ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος
20/03/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

 

·       Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή και υποβολή  στοιχείων τεχνικών εργασιών επί εξοπλισμού που λειτουργεί με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου ή ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος

 

Σας γνωστοποιούμε πως από 29/7/2019 και με Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ   (www.ypeka.gr) ξεκίνησε επίσημα η εφαρμογή της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και υποβολή στοιχείων συντήρησης και τεχνικών εργασιών του εξοπλισμού που λειτουργεί με ελεγχόμενες  ουσίες,  δηλαδή με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου του ΚΑΝ(ΕΕ)517/2014 και με ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος του ΚΑΝ(ΕΚ) 1005/2009. Με την πλατφόρμα αυτή αναβαθμίζεται το υπάρχον σύστημα καταγραφής και υποβολής των δελτίων ελέγχων που προβλέπεται στις εφαρμοστικές ΚΥΑ για τους ανωτέρω Κανονισμούς, δηλαδή την ΚΥΑ  18694/2012 για τα φθοριούχα αέρια και την ΚΥΑ37411/2007 για τις ουσίες που καταστρέφουν τη  στιβάδα του όζοντος. Τα έντυπα δελτία ελέγχου των δύο ΚΥΑ ενοποιούνται σε ένα ενιαίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ εξοπλισμού (Η.Δ.Ε) το οποίο πλέον καλύπτει όλα τα είδη εξοπλισμού και ελεγχόμενων ουσιών. Τα ΗΔΕ καταχωρούνται σε μια ενιαία ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ODS & FGASES η οποία επίσης αποτελεί την  ενοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή των Βάσεων  Δεδομένων που προβλέπονται στις ΚΥΑ.

 

Το σύστημα έχει στόχο να καταγράψει το σύνολο των μονάδων εξοπλισμού εντός της Ελληνικής επικράτειας, που υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους εντοπισμού διαρροών. Παράλληλα το σύστημα θα μπορεί να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των χειριστών τους με τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης εκπομπών των ελεγχόμενων ουσιών στους ίδιους Κανονισμούς, μέσω της ετήσιας συλλογής στοιχείων για τις τεχνικές εργασίες που πραγματοποιούνται στις μονάδες εξοπλισμού.

 

Ο εξοπλισμός του υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους είναι :

 

α. Σταθερός εξοπλισμός Ψύξης, Κλιματισμού, Αντλιών θερμότητας και Πυροπροστασίας που λειτουργεί με φορτίο > 3 Kg ουσιών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος του Κανονισμού (ΕΚ) 1005/2009, υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο (23) του ανωτέρω Κανονισμού και με τη συχνότητα που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο.

 


β. Στατικός εξοπλισμός Ψύξης, Κλιματισμού, Αντλιών θερμότητας και Πυροπροστασίας, Μονάδες Ψύξης σε φορτηγά και ρυμουλκούμενα ψυγεία, οργανικοί κύκλοι Rankine και Ηλεκτρικός εξοπλισμός μεταγωγής που λειτουργεί με φορτίο > 5 tn CO2 eq φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου του Κανονισμού (ΕΕ) 517/2014, υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο (4) του ανωτέρω Κανονισμού και με τη συχνότητα που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο.

 

Αναλυτική περιγραφή του νέας πλατφόρμας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της εφαρμογής (https://ods.fgases.ypen.gr/services) από όπου μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το ΗΔΕ και το τεύχος των οδηγιών.

 

Το συμπληρωμένο Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου κάθε έτους, για κάθε μονάδα εξοπλισμού, υποβάλλεται
ηλεκτρονικά στο Υ.ΠΕΝ. έως την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους. Για την μη υποβολή των ανωτέρω στοιχείων από τους υπόχρεους, επιβάλλονται κυρώσεις.

 

 Βασική προϋπόθεση πριν την υποβολή του Η.Δ.Ε., είναι η απόκτηση κλειδαρίθμου για την εγγραφή στην πλατφόρμα.

 

           Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ που δόθηκε για την απόδοση Κλειδαρίθμων και την καταχώριση των μονάδων εξοπλισμού, για την χρήση του έτους 2019, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και την ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020.

 

Επίσης δίδεται ΠΑΡΑΤΑΣΗ υποβολής σχετικών δελτίων ΗΔΕ έως και την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020.

 

 

·       Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης στο Γ.Ε.ΜΗ. από τις μη κεφαλαιουχικές εταιρείες

 

Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., 
και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.
του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623). Η καταχώριση πρέπει
να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα
https://services.businessportal.gr.
 

 

·       Ενημέρωση προς Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές :  Διατήρηση (ανανέωση) Εγγραφής στο ειδικό μητρώο Ασφαλιστικών ή Αντασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με ισχύ έως 31.12.2019

 

Προς τους Ασφαλιστικούς ή Αντασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές των οποίων η ισχύς της αδείας που τους έχει χορηγήσει το Επιμελητήριο λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2019.

 

Η ανανέωση της άδειας ασφαλιστικού ή αντασφαλιστικού διαμεσολαβητή πρέπει να πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως και 31.3.2020,σύμφωνα με το Ν. 4583/2018.

 

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας έχουν σταλεί από την Υπηρεσία του Μητρώου με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) προς όλους τους διαμεσολαβητές που λήγει η άδειά τους.

 

Σημειώνεται ότι

 

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 45/21-11-2014 Πράξη της εκτελεστικής επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος αποφασίστηκε ηεπανεκπαίδευση και επαναπιστοποίηση γνώσεωντων (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μέσω παρακολούθησης σεμιναρίων. Η παρούσα πράξη εφαρμόζεται αφενός στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή προτίθενται να ασκήσουν δραστηριότητα (αντ) ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για την εγγραφή και για τη διατήρηση της εγγραφής του (αντ)ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στο Μητρώο του άρθρου 3 του Π.Δ.190/2006, ξεχωριστά για κάθε κατηγορία (αντ)ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.Κάθε πρόσωπο συγκεντρώνει τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) ώρες παρακολούθησης σεμιναρίων σε διάστημα πέντε ετών από την ημερομηνία απόκτησης του πιστοποιητικού γνώσεων της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 16/2013 και έκτοτε τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) ώρες για κάθε επόμενη πενταετία. Οι (αντ)ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που υποβάλλονται ανά πενταετία σε υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίου υποχρεούνται να προσκομίζουν τη σχετική βεβαίωση στο αρμόδιο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, άλλως διαγράφονται από το Μητρώο του άρθρου 3 Π.Δ. 190/06.

 

”””Οι διαμεσολαβητές που δεν θα προσκομίσουν τις βεβαιώσεις επανεκπαίδευσης έως 31/03/2020 θα διαγραφούν αμελλητί από το Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών”””

 

 

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ