ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και άλλων περιοριστικών μέτρων
28/05/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (COVID-19) Νο 22

 

 

ΘΕΜΑ: 

 Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και άλλων περιοριστικών μέτρων 

 

                         Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι,

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της χθεσινής 57ης συνόδου της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας:

 

-          Από σήμερα, 27 Μαΐου 2020, αίρονται πλήρως οι αποφάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

 

-          Από αύριο Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφετέριες κλπ) θα αρχίσουν να λειτουργούν βάσει καθορισμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου, αναφορικά με τους ανοιχτούς/ εξωτερικούς χώρους.

 

-          Από την 1η Ιουνίου 2020, αίρονται οι αποφάσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την άσκηση των εργασιακών δραστηριοτήτων (π.χ. αίρεται η εκ περιτροπής εργασία/ απασχόληση κλπ). Εν τούτοις, θα παραμείνει σε ισχύ σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο (π.χ. για φυσική απόσταση στο χώρο εργασίας, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό κ.ο.κ.).

Εργαζόμενοι γονείς, με παιδιά έως 10 ετών ή παιδιά προσχολικής ηλικίας, δύνανται να παραμείνουν σπίτι τους μέχρι την έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών/νηπιαγωγείων.

 

Περαιτέρω, επισημαίνουμε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι ακόλουθες αποφάσεις (βλ. Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου ΟΕΥ Νο 19, από 23.5.2020):

 

-          Αναφορικά με την εφαρμογή της υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνας) των πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας που επιστρέφουν από το εξωτερικό με πτήσεις ανθρωπιστικού σκοπού, ή συνοδεία (convoy): εάν τα άτομα που εισέρχονται στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό (PCR) τις τελευταίες 72 ώρες, πριν από την είσοδο στη χώρα, και είναι αρνητικό, αντί της υποχρεωτικής απομόνωσης σε εγκαταστάσεις κρατικής επίβλεψης, παραπέμπονται στο ηπιότερο καθεστώς υποχρεωτικής κατ` οίκον απομόνωσης.

 

-          Περαιτέρω, όσοι τελούν σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις κρατικής επίβλεψης, μπορούν να υποβληθούν σε τεστ, ιδίοις δαπάνοις, και εφόσον είναι αρνητικό να συνεχίσουν σε κατ` οίκον απομόνωση.

 

-          Αναφορικά με τις εμπορικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα του προβλεπόμενου από τις διατάξεις υγειονομικού πρωτοκόλλου, για λόγους ασφάλειας των πολιτών-πελατών.

 

Για τη συνοριακή διέλευση επενδυτών και επιχειρηματιών, βλ. προηγούμενο Ενημερωτικό Δελτίο Γραφείου ΟΕΥ Νο 21, από 26.5.2020.

 

Τέλος, η Επιτροπή Λοιμωδών Νόσων του Υπουργείου Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας εντέλλεται να προετοιμάσει πρωτόκολλα εισόδου και εξόδου από τη χώρα, καθώς και τα σχετικά με τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων πρωτόκολλα.

 

Θα επανέλθουμε ευθύς υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις ή επίσημες ανακοινώσεις.      

 

 

Με εκτίμηση,

 

Εκ του Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων

 

Ευτυχία Ξυδιά

Γραμματέας ΟΕΥ  Α'

------------------------------------------------------------------

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)

Δ/νση: 6, Borka Taleski str. 1000 Skopje

Τηλ.: +389 2 3129456, 3129458

Fax: + 389 2 3129441

E-mail: ecocom-skopje@mfa.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ