ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επισυναπτόμενα Αρχεία (κάντε κλικ στους μπλε συνδέσμους)
Έκθεση 2017 Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουκρανία

Έκθεση 2017 Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουκρανία
01/08/2018
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

Επισυνάπτεται η Ετήσια Έκθεση του Γραφείου μας για την οικονομία της Ουκρανίας και τις ελληνο-ουκρανικές  οικονομικές και εμπορικές σχέσεις για το έτος 2017.

Eπισημαίνουμε προς διευκόλυνση σας, για την μελέτη και κατανόηση της έκθεσης τις εξής σημαντικές εξελίξεις στην οικονομία της Ουκρανίας και στις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις για το παρελθόν έτος, όπως και πρακτικές οδηγίες για συνεργασία με ουκρανικές επιχειρήσεις:

- Κατά το έτος 2017 η ουκρανική οικονομία εξακολούθησε σε αναπτυξιακή τροχιά με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Αναπτυξιακοί ρυθμοί προβλέπονται μέχρι και το έτος 2021 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9%.

- Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της χώρας αυξήθηκαν το 2017, αλλά λόγω του μεγαλύτερου ρυθμού αύξησης των εισαγωγών διευρύνθηκε και το εμπορικό έλλειμα της χώρας, που ξεπέρασε τα 5 δις €.

- Στις πρώτες θέσεις των ουκρανικών εξαγωγών βρίσκονται τα σιδηρομεταλλεύματα, τα δημητριακά και οι ηλεκτρικές μηχανές ενώ στις εισαγωγές τα ορυκτά καύσιμα, οι ηλεκτρικές μηχανές και τα αυτοκίνητα. Η Ουκρανία εξάγει προς την Ρωσία, την Πολωνία, την Τουρκία και την Ιταλία (4 πρώτες χώρες) και εισάγει από την Ρωσία, την Κίνα, την Γερμανία και την Πολωνία. 

- Σε επίπεδο διμερών εμπορικών σχέσεων επισημαίνουμε την για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δημιουργία εμπορικού ελλείματος ύψους 58,7 εκατ. € εις βάρος της χώρας μας λόγω της καθίζησης των εξαγωγών πετρελαιοειδών.

- Κατά το 2017 (Φεβρουάριο) πραγματοποιήθηκε στην χώρα επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.  Τον Ιούλιο συγκλήθηκε Διμερής Επιτροπή Μεταφορών. Επίσης η χώρα μας συμμετείχε με εθνικό περίπτερο τον Μάρτιο στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στην χώρα.

- Η Ουκρανία παραμένει μία προβληματική χώρα από πλευράς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επισημαίνουμε την ανάγκη προσοχής κατά την διενέργεια συναλλαγών με ουκρανικές επιχειρήσεις μέσω διαδικτύου, χωρίς να υπάρχει άμεση επαφή. Αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως εισαγωγείς πέλετς έχασαν χρήματα που απέστειλαν προς ουκρανούς εξαγωγείς για φορτία που ποτέ δεν ήλθαν στην Ελλάδα.

- Οι έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπ' όψιν τους στις συναλλαγές τους με την χώρα την διαφαινόμενη εποχική τάση στην ισοτιμία της γρίβνας (ανατίμηση στο πρωτο εξάμηνο του έτους και υποτίμηση στο δεύτερο)

 

 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ