ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


Ανοιχτός ο δρόμος προς το Ισραήλ για τα ελληνικά τρόφιμα και κρασιά
30/07/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

Ανοιχτός ο δρόμος προς το Ισραήλ για τα

ελληνικά τρόφιμα και κρασιά

Για ποια προϊόντα διαμορφώνονται ευνοϊκές εξαγωγικές προοπτικές

Πρόσφορο έδαφος στην αγορά του Ισραήλ μπορούν να βρουν τα ελληνικά τρόφιμα και κρασιά, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών

στη χώρα, σύμφωνα με τον Οδηγό Επιχειρείν στο Ισραήλ που εξέδωσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.

Ειδικότερα, δυνατότητες για τις ελληνικές εξαγωγές παρουσιάζονται στις κατηγορίες των τροφίμων (ειδικότερα γαλακτοκομικών και αρτοποιημάτων προϊόντων, καθώς

και οργανικών τροφίμων) και οίνων και αποσταγμάτων. Όσον αφορά στα τρόφιμα, ο κλάδος αυτός στο Ισραήλ έχει γνωρίσει ανάπτυξη κύκλου εργασιών 30% την τελευταία πενταετία και η διαμόρφωση ενός νέου προτύπου κατανάλωσης καινοτόμων και βιολογικών προϊόντων ολοένα αυξάνεται. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμα καταστεί σημαντικός εξαγωγέας των ανταγωνιστικών της προϊόντων, υπάρχει σημαντικό περιθώριο επαύξησης των εξαγωγών. Ως προς τον τομέα των κρασιών, παρότι το Ισραήλ έχει μια σεβαστή εγχώρια παραγωγή οίνων, είναι σημαντικό ότι ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι εισαγωγές οίνων από το εξωτερικό, καθώς εκτιμάται ο ποιοτικός και με καταξίωση διεθνώς οίνος. Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά και σε αυτόν τον τομέα και τα περιθώρια αύξησης εξαγωγών τόσο οίνων όσο και αποσταγμάτων είναι σημαντικά.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της αγοράς

Στο Ισραήλ ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι εισόδου για τρόφιμα και ποτά από την ΕΕ, με βάση τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, ενώ πλεονεκτήματα της αγοράς αποτελούν η εγγύτητα στην Ελλάδα, το χαμηλό μεταφορικό κόστος και η ταχύτητα παράδοσης. Ωστόσο, η αγορά του Ισραήλ χαρακτηρίζεται και από ορισμένα μειονεκτήματα. Ειδικότερα, πρόκειται για μία μικρή, προστατευμένη καταναλωτική αγορά, στην οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεσμικό πλαίσιο προστασίας ΠΟΠ/ΠΓΕ, ενώ σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, επικρατούν συνθήκες μονοπωλίου. Επίσης, στα τρόφιμα υπάρχει ανταγωνισμός από τρόφιμα με πιστοποιητικό kosher.

Διεύρυνση του εξαγωγικού χαρτοφυλακίου

Όπως επισημαίνεται στον Οδηγό, οι ελληνικές εξαγωγές στο Ισραήλ χαρακτηρίζονται κυρίως από προϊόντα για βιομηχανική χρήση (ενδιάμεσα αγαθά, πρώτες ύλες, μεταφορικό εξοπλισμό) και δευτερευόντως από καταναλωτικά προϊόντα και τρόφιμα (νωπά και τυποποιημένα τρόφιμα, προϊόντα περιποίησης, προϊόντα καθαρισμού). Τονίζεται ότι το «χαρτοφυλάκιο» των ελληνικών εξαγωγών θα πρέπει να διευρυνθεί με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας αλλά και υπηρεσίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Μεγάλη αλυσίδα ζητά ελληνικά προϊόντα

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η μεγάλη ισραηλινή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Shufershal εξέφρασε την επιθυμία της να εντάξει και ελληνικά προϊόντα στα 420 περίπου καταστήματά της στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η αλυσίδα έχει ήδη εντάξει ορισμένα ελληνικά προϊόντα, κυρίως μπισκότα, ενώ ενδιαφέρεται για νέα και κυρίως καινοτόμα προϊόντα, στους κλάδους διατροφής, καλλυντικών και υγιεινής.

Σπύρος Πιστικός

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ