ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ


COVID – 19: Πρόσθετα μέτρα και τροποποιήσεις αποφάσεων της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας
26/03/2020
ΠΗΓΗ: ΦΟΡΕΑΣ

πατήστε για μεγέθυνση

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (COVID-19) Νο 9

 

ΘΕΜΑ: COVID – 19: Πρόσθετα μέτρα και τροποποιήσεις αποφάσεων της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την 26η σύνοδο στις 23.3.2020, με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού

 

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

 

  1. Η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να επεκτείνει από σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας, σε καθημερινή βάση, σε συνταξιούχους και νέους έως 18 ετών, ως ακολούθως: τα άτομα ηλικίας 67 ετών και άνω θα μπορούν να μετακινούνται μόνο από τις 5 π.μ. έως τις 11 π.μ., ενώ οι νέοι έως 18 ετών, από τις 12 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., οπόταν αρχίζει η καθολική (με εξαιρέσεις) απαγόρευση της κυκλοφορίας (βλ. σχετικά ενημερωτικό δελτίο υπ` αρ. 8 από 22.3.2020 Γραφείου ΟΕΥ).

 

Επισημαίνεται ότι, αποφασίσθηκε συρρίκνωση κατά μία (1) ώρα της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μέχρι τις 5 π.μ (αντί για 6 π.μ.).

 

Σκοπός των ανωτέρω μέτρων, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής για τις λοιμώδεις νόσους, είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων πολιτών, καθώς, όπως σημειώνουν οι επιδημιολόγοι, οι νέοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ είναι φορείς του ιού, και μπορούν εύκολα να μεταδώσουν τον ιό σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

 

Η δε μείωση της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μία ώρα, στοχεύει στην πρωινή αποσυμφόρηση στους σταθμούς δημόσιων συγκοινωνών, καθώς συγκεντρώνεται πλήθος για μετακίνηση στις εργασίες τους. Σημειώνεται ότι, στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αποφασισθεί η πλήρης αναστολή των δημόσιων συγκοινωνιών.

 

  1. Επίσης, κατά την χθεσινή 26η Σύνοδο της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ελήφθησαν νέα πρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων συγκρατούμε τα ακόλουθα:

 

-          Η Κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα για την εφαρμογή του νόμου περί πτωχεύσεων κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, αποφασίζοντας την αναβολή όλων των διαδικασιών, όπως η προκαταρκτική διαδικασία για την έναρξη διαδικασίας πτώχευσης και η κίνηση πτωχευτικής διαδικασίας κατά του οφειλέτη, καθ` όλη τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

 

-          Καταργείται ο συντελεστής εισαγωγικού δασμού για τα ιατρικά είδη, σε συνέχεια της απαλλαγής των τελωνειακών τελών για όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα ιατρικά είδη που εισάγονται στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Η εν λόγω απόφαση αποσκοπεί στην πρόληψη τυχόν αρνητικών συνεπειών, ήτοι ελλείψεις αυτών των αγαθών στη χώρα, σε συνέχεια περιοριστικών μέτρων άλλων χωρών στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων. 

 

-          Η κυβέρνηση αποφάσισε την τροποποίηση προηγούμενης απόφασης σχετικά με τον καθορισμό ορίου ανώτατης τιμής ορισμένων προϊόντων στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, προσθέτοντας και τα "ιατρικά υλικά, ιατρικό εξοπλισμό και ιατρικές συσκευές". 

 

-          Τα οικονομικά μέτρα "εφαρμόζονται μέχρι το τέλος της περιόδου έκτακτης ανάγκης στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας".

 

  1. Επισημαίνουμε ότι, στη χθεσινή απόφαση της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης προτάσεις για την υλοποίηση και οργάνωση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

  1. Περαιτέρω, η 26η σύνοδος ενέκρινε διάταγμα για την εφαρμογή του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης. Το Ταμείο Ασφάλισης Υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας δύναται να συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικούς φορείς υγείας για την παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

 

  1. Τέλος, η 26η σύνοδος της Κυβέρνησης αποφάσισε τροποποίηση εφαρμογής του νόμου για την προστασία του πληθυσμού από λοιμώξεις, κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στα άτομα που αυτο-απομονώνονται (καραντίνα) να μπορούν να διαμείνουν σε κέντρα παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας-εστίασης (ξενοδοχεία, μοτέλ κ.λπ.), που παραχωρούνται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες ως προς τα νέα πρόσθετα μέτρα μπορείτε να επισκεφτείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο https://vlada.mk/node/20679).

 

Συμπληρωματικά, παραθέτουμε επιγραμματικά, προς ενημέρωσή σας, μέτρα που εξήγγειλε η Εθνική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών, για τη διευκόλυνση της πιστωτικής δραστηριότητας:

 

-          Μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% στο 1,75%.

 

-          Μειωμένα υποχρεωτικά αποθεματικά για νέα ή επαναρυθμιζόμενα δάνεια προς τις περισσότερες θιγόμενες εταιρείες.

 

-          Κανονιστική χαλάρωση σε σχέση με τις αξιολογήσεις ρευστότητας (διαχείριση πιστωτικού κινδύνου).

 

-          Κατάργηση των τελών για την ανάληψη και επιστροφή μετρητών στο κεντρικό θησαυροφυλάκιο.

 

 

Θα σας ενημερώνουμε για τυχόν νεότερες εξελίξεις.                                

                                                                                                                                                             

 

Με εκτίμηση

 

 

Μπέττυ Λάρδα

Σύμβουλος ΟΕΥ  Α'

------------------------------------------------------------------

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ)

Δ/νση: 6, Borka Taleski str. 1000 Skopje

Τηλ.: +389 2 3129456, 3129458

Fax: + 389 2 3129441

E-mail: ecocom-skopje@mfa.gr

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στη Δράμα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

www.directmarket.gr

περισσότερα
catalogue

Επιχειρηματικός Οδηγός

Προβολή Επιχειρήσεων της Δράμας

περισσότερα

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 
ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΠΑ - Ε.Π. ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ